Редакција часописа "Топола" припрема четврти број овог стручног часописа који треба да изађе у 2018. години. Позивамо Вас да доставите своје радове на е-маил: redakcija@jusp-donjagradina.org

У П У Т С Т В О7.3.2016.

Семинар за професоре историје и српског језика о образовању о холокаусту„Топола ужаса“ налази се у селу Доња Градина, на ушћу ријеке Уне у ријеку Саву. Одатле се протеже стратиште концентрационог логора Јасеновац дуж меандра ријеке Саве. До почетка 1942. године, када је село добило улогу стратишта, ту је живјело српско православно становништво. Самим тим и поменуто стабло тополе добија улогу стратишта. На тој су тополи усташе забили големе гвоздене чавле за лакше пењање џелата и жртве, коју су колотурама често подизали на тополу. Жртву би вјешали да остане на животу што је могуће дуже, како би се што више намучила. Са те су се тополе чули несносни јауци и уздаси, те су је логораши и усташе назвали „Тополом уздаха“.

Топола ужаса  Топола ужаса

Године 1958. нађени су остаци тог злочина на крошњи дрвета и по његовом моћном деблу пречника 2,10 m. То су ланци и посебно ковани клинови за мучење жртава.

Након нешто више од 100 година раста стабло тополе је ослабило. Четрнаестог августа, 1978. године жестока олуја је срушила тополу. Исте године је конзервисана.

Остаци творнице сапуна Остаци творнице сапуна

У септембру 1995., за вријеме рата, „ Топола“ је погођена запаљивом гранатом испаљеном са територије Републике Хрватске, са лијеве обале ријеке Саве. У пожару је изгорјела сјеверна доња страна дрвета док је остали дио оштећен. Том приликом је уништена и конзерваторска заштита. Године 2011. изграђена је надстрешница која „Тополу “ штити од атмосферских утицаја док су 2012. завршани конзерваторско-рестаураторски радови.

Књига из тишине