Редакција часописа "Топола" припрема четврти број овог стручног часописа који треба да изађе у 2018. години. Позивамо Вас да доставите своје радове на е-маил: redakcija@jusp-donjagradina.org

У П У Т С Т В О7.3.2016.

Семинар за професоре историје и српског језика о образовању о холокаустуВукића кућа

Кућа Пере Вукића, чије је двориште са 5 - 6 шљива било ограђено бодљикавом жицом и чувано од стране усташких стража, налазила се одмах поред прихватног логора. Ову кућу су усташе користиле као мучилиште. Често су заточеници видели у том грозном дворишту скупине мале дјеце и жена, како укочени од страха чекају смрт, коју су могли само наслућивати. Несретни власник ове куће био је претходно одведен, са женом и троје дјеце, у Земун, где су му жену и дјецу убили, док је он касније био довезен „возом ужаса“ у Јасеновац и превезен у Градину, гдје је убијен.

Егон Бергер: ... „Сада су и жене почеле дијелити судбину с мушкарцима. Њихов удес био је далеко страшнији, нарочито оних млађих и љепших жена. Једног је дана нас десетак отпремљено у Градину, камо смо послани у једну испражњену кућу да је уредимо. Отворили смо врата собе. На поду је лежало више младих жена. Зидови су били крвљу попрскани. Жене су биле голе, измрцварене. У току ноћи силоване, а затим побијене“.

Књига из тишине